Wady i niedoskonałości skorupy jaja

Blog Opublikowano 20.04.2020

Jajko jest przeznaczone do spożycia, tj. Do późniejszego spożycia, więc nic dziwnego, że wszyscy postrzegamy je jako całość naszymi oczami. Ale czy jajko o nietypowej powierzchni lub defekcie na skorupce jest wadliwe i dlatego jest lepsze w koszyku?

Jajo kurze jest środkiem rozmnażania się, a także źródłem żywności do spożycia przez ludzi. Rozmiar i kształt różnią się w zależności od gatunku ptaka, który może złożyć jajo, ale wszystkie jaja mają trzy główne części - żółtko, białko jaja i skorupkę . Skorupa jest jedną z najcenniejszych części całego jaja, ponieważ ma za zadanie chronić całą jego zawartość i ma trudne zadanie, ponieważ musi być wystarczająco mocna, aby utrzymać wagę kury podczas niszczenia, a jednocześnie musi być delikatna, aby mogła łatwo wykluć się z niej. jak laska.

Najczęstsze wady

Wady skorup istniały od stuleci, tj. Od czasu, kiedy zaczęły pojawiać się pierwsze jaja składane z drobiu hodowanego w niewoli. Oczywiście na niektóre z nich można wpływać, inne niestety nie. A jakie wady muszli mogę, jako hodowca drobiu, najczęściej cię zaskakiwać?

  • Plamy na skorupce. Małe kropki lub plamy są brązowe lub białe. Ich przyczyną są stres lub zaburzenia podczas procesu zwapnienia, a także zła dieta kur niosek i nadmiar wapnia .
  • Pęknięcia lub dziury w skorupie. Otwory lub małe otwory w jaj powłoki może być wynikiem wadliwego akumulacji wapnia w tworzeniu skorupy środka jajowodu lub małej ilości wapnia, który jest potrzebny w zwapnienia. Przyczyną jest niski poziom wapnia w diecie, a także zaawansowany wiek kur niosek .

Plamy na jajku nie są powodem, aby nie używać go w kuchni.

  • Nierówna pigmentacja. Jeśli znajdziesz jaja w gniazdach z brakiem pigmentu lub z nierównomiernym ułożeniem na skorupce, wadą jest zwykle złe odżywianie kur niosek. Cynk i magnez są uważane za szczególnie ważny element w transporcie pigmentu do skorupy. Dlatego staraj się urozmaicić dietę dziewcząt za pomocą witamin i minerałów, które wlewasz bezpośrednio do mieszanek paszowych .
  • Pomarszczone jajka. Skorupy tych jaj mają cienkie pomarszczone, pomarszczone powierzchnie. W całym jajku można znaleźć zmarszczki od jednego do kilku kawałków. Przyczynami są stres kury, zaburzenia produkcji jaj lub choroby zakaźne.
  • Krew na muszli. Czy od czasu do czasu zbierasz jajka zabrudzone krwią? Zwykle dzieje się tak u młodych kurcząt, gdy jajo jest zbyt duże lub gdy jedna z kur niosek ma nadwagę. Plamy krwi nie wpływają na jakość jaj, dlatego należy je dokładnie umyć , aby można było z niego korzystać bez obaw.

Jajka bez skorupek można również znaleźć w gnieździe.

  • Cienka skorupa. Jaja, które mają niekompletną skorupkę , tj. Z cienką warstwą wapnia. Przyczyną takich złożonych jaj są niedobory żywieniowe, szczególnie niski poziom wapnia w diecie kur niosek, choroba zwana ptasią grypą, a także wewnętrzne i zewnętrzne pasożyty występujące w stadzie.
  • Jajka bez skorupy. W tym przypadku jajo de facto składa się tylko z żółtka i białka jaja , w zasadzie brakuje całej skorupy. Zawartość jajka jest chroniona tylko cienką membraną. Powodem często jest znowu zła dieta kur, brak witamin B12 i D, aw niektórych przypadkach wina jest również winna - zakaźnego zapalenia oskrzeli lub rzekomego pomoru drobiu.

Odpowiednie witaminy i minerały zapewniają wysoką jakość doskonałych jaj.

TOP jajko

W dobrym gnieździe układającym jajo powinno być wystarczająco chronione, ponieważ tylko wtedy kura nie będzie w stanie go uszkodzić. Jak zbierać jaja duże i sprawiedliwe, z nieuszkodzoną skorupą i zawartością wysokiej jakości w środku?

  • Wystarczająca ilość ściółki w gnieździe r.
  • Wystarczająca liczba gniazd układających - jedno gniazdo dla 4 do 5 kur.
  • Zróżnicowana dieta bogata w witaminy i minerały.
  • Zapewnienie kurom spokoju - bez budowania kurnika na drodze.

Krótko mówiąc, każdy hodowca chce mieć jaja z kłody, jednak jeśli nie zbierzesz ich w wylęgarni i nie planujesz rozszerzenia hodowli, jaja z plamami pigmentowymi będą smakować dokładnie tak samo na talerzu, jak bez plam.