Czasami niewiele naprawdę wiele znaczy, szczególnie wtedy, gdy chodzi o kury użytkowe hodowlane. Co w środowisku, w którym trzymane są kurczaki, wpływa na produkcję jaj?
Każdy duży hodowca drobiu chciałby uzyskać jak najwyższą wydajność i zyski. Ale tak naprawdę nie działałoby w ten sposób. Aby brojlery mogły osiągnąć możliwie największy przyrost masy w krótkim czasie, a kury mogły składać jak najwięcej jajek wysokiej jakości, konieczne jest także zapewnienie im takich warunków, aby taka wydajność mogła w ogóle wystąpić. Czy wiesz jak to osiągnąć?
Rezerwy nadal istnieją
Brojlery hodowlane, a także kury nioski nie mają długiego życia dla hodowców, ale nawet to zwierzę, które zachowuje się głównie ze względu na swoją użyteczność, zasługuje na godne traktowanie i środowisko wysokiej jakości, tak aby jednostka mogła hodować wysokiej jakości kury do produkcji mięsa i niosek jak najwięcej jajek. Aby ta hodowla osiągnęła właściwy kierunek wydajności, konieczne jest przestrzeganie niezbędnej liczby czynników wpływających na wydajność. Podczas ostatnich dużych inspekcji eksperci spotkali się z rasami, w których nadal istnieją rezerwy, aby jeszcze bardziej poprawić te czynniki i uczynić hodowlę przyjemniejszą dla kur i brojlerów .
Hotel KoKo
Ogrzewanie hali, zapewnienie optymalnej temperatury , mnóstwa gniazd, czysta i sucha ściółka itp. Chociaż nie jest to nic nowego pod słońcem, ale praktycznie nie zawsze jednostka kontrolna w gospodarstwie osiągnie taki poziom, że nie będzie ani jednego zarzutu. Jakie są podstawowe atrybuty w hodowli kur i brojlerów, aby przynajmniej przez krótki czas zwierzęta te mogły się czuć w pięciogwiazdkowym hotelu?
- Temperatura Zazwyczaj jest to największa przeszkoda podczas kontroli. Zwykle jest on niższy niż jego wymagana wartość, a mały kurczak, który nie ma wystarczająco rozwiniętych zdolności termoregulacyjnych, prawie zawsze zapłaci za ten stan śmiercią .
Wysokiej jakości mieszanka paszowa jest ważna dla zdrowia brojlerów.
- Stan zdrowia Największym problemem w dużych gospodarstwach jest także śmiertelność drobiu hodowlanego. Podstawowym warunkiem udanej hodowli jest zatem utrzymanie dobrego zdrowia zwierząt, któremu sprzyja między innymi dobra dieta, a także szczepienia jednodniowych kurcząt.
- W entylacji Od początku tuczu brojlerów nie zaleca się wentylacji lub jest ona minimalna. Z czasem jednak dobrze jest rozpocząć wentylację i umieścić ją w ścianach klapy wentylacyjnej , co zwiększy prędkość przepływu powietrza i kurczaków, ale nawet kury nioski się nie przegrzeją.
- Ogrzewanie hal Najlepszymi pomocnikami w uzyskiwaniu ciepła są profesjonalne nagrzewnice bezpośrednie z tak zwanym spalaniem zamkniętym . Taki grzejnik nie obciąża stajni i hal dymem i gazem. Substancje szkodliwe są usuwane z hali, a drób może lepiej oddychać w środku, a co najważniejsze, oddychać zdrowo .
Ziarno jest integralną częścią diety każdego kurczaka.
(Nie) gotowość sali
Na podstawie inspekcji przeprowadzonych przez administrację weterynaryjną niedawno stwierdzono, że właśnie nieprzygotowanie hali prowadzi dużych hodowców do poważnych problemów, a czasem nawet do zatracenia. Najbardziej winna jest wspomniana już temperatura hali . Obowiązuje jedna zasada, a mianowicie, że przy tuczu brojlerów konieczne jest rozpoczęcie hodowli w temperaturze do 33 ° C i stopniowe obniżanie ustawionej temperatury o 2 do 3 ° C każdego dnia w ciągu pięciu tygodni. Oczywiście dotyczy to również drobnego rolnictwa. Dlatego jeśli masz brojlery przywiezione na podwórko w celu ich tuczu, absolutnie konieczne jest zapewnienie im wysokiej jakości środowiska do ich tuczu.
Niezależnie od tego, czy w praktyce drobiarskiej istnieją udogodnienia, które do niedawna wydawały się tabu, nie należy zapominać o „zwykłych”, na których właściwie opiera się cała hodowla.