Everything I know... Inkubacja jaj kurzych

Blog Opublikowano 23.07.2020

Dlatego, że inkubacja i wykluwanie piskląt to bardzo poważna sprawa tak i ten akrytuł będę pisała z powagą i szczególna ostrożnością. Sama inkubacja to tężki proces, którz pozostawia za sobą sporo pytań a odzowiedzi szkuamy wszyscy! co jest zatem najlepsze? Jakie warunki muszą byc utrzymawane w inkubatorach? Który jest właśnie najlepszy? A czy ma jakieś znaczenie wybór jaj wylęgowych? Na wszystko postaram się dzisiaj odpowiedzieć!

Zacznamy zatem od początku. W produkcji kur nieśnych lub także mięsnych bardzo ważną rolę odgrywa inkubacja i wylęganie jaj. Utrzymanie w inkubatorze i poźniej w wylęgarni odpowiednich warunków ma ogromny wpływ na ilość ale przede wszystkim jakość piskląt. Rozwinięcie produkcji sztucznych lęgów jest bezpośrednio powiązane z rosnącym zapotrzebowaniem na kurczęta przez cały rok. Musimy sobie powiedzieć otwarcie Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Unii Europejskiej. Dzięki wprowadzeniu do stad reprodukcyjnych programów świetlnych umożliwiło to pozyskywanie jaj wylęgowych przez cały rok i napędza to cały przemysł drobiarski.

Wybór jaj wylęgowych

I tu się na chwilkę zatrzymamy wybór jaj wylęgowych jest bardzo instotym czynnkiem oddziałującym na efektywność wylęgania jaj. Jaja musimy wybierać pod katem zdrowotności, wielkości i braku spokrewnenia z rodzicami. Jaja nie mogą być nadtłuczone i o zbyt cienkiej skorupce araz z wadami rozwojowymi. Nie powinniśmy inkubować jaj znieszczszczonych. Uwaga! nie dozwolone jest mycie lub przecieranie mokrą ścierką proces ten zmywa naturalną powlokę ochronną.

Pielęgnacja i przechowywanie jaj przed inkubacją!


Hodowcy bardzo często nie zdają sobie sprawy jak istotna jest opieka nad jajem jeszcze przed inkubacją. Duży wpływ na wylęgalność jaj, ma termin zbioru. Niewiarygodne ale prawdziwe! Wszechobecne zalecenia mówią o zbiorze jaj trzy razy dziennie, a kiedy jest naprwdę gorąco tak i pięć razy dziennie. Jaja układnamy na wytłaczankach lub na tacach służących jako wyposażenie inkubatoru. Podawane są do dezyfekcji do 4 godzin po zbiorze. przed inkubacją zaleca się utrzymywać jaja w chłodznym, wilgotynm miejscu. Uwaga! nie przechowywać dłużej niż 7 dni, bo wylęgalność derastycznie spadnie.

Naturalnie czy sztucznie? Wylęganie piskląt zabawa i ciężka praca! 2v1

Jaki inkubator wybrać ?

Na rynku występuje wiele modeli inkubatorów. Ich ilość w wylęgarni piskląt zależy przede wszytskim od predeysozycji finansowych hodowcy oraz inetensywności produkcji piskląt. Występują dwa typy inkubatorów ze względu na obieg powietrza w środku z obiegiem wysuszonym i stałym. Wentylatory umożliwiają obieg wymuszony, dzięki któremuutrzymuje się stała wilgotności i temperatura. Inkubatory bez wentylatorów są zdecydowanie mniejsze i mają inne zalecenia temperaturowe dla jaj. Dostepne na rynku aparaty wylęgowe posiadają oprogramowanie, które steruje całym procesem wylęgu. ma za zadnie utrzymywac temperaturę i dezynfekować się automatycznie. Od czego zależy poprawnie przeprowadzona inkubacja?

  • TEMPERATURA. To najistatniejszy czynnik wpływający na wylęgalność haj. Najniższa mozliwa temperatura czyli tzw. zero fizjologiczne to 20-21°C, natomiast za temperaturę letalną, czyli śmiertelną uważa się 42°C. Optymalna temperatura lęgu to 37-38°C z uplywem dni należy temepraturę zmniejszać, tak aby wyniosła w 19 dniu inkubacji 36.9°C.
  • WILGOTNOŚĆ. Wpływa na wielkości straty wody w trakcie inkubacji. Na samym poczatku może być wilgotność wyższa ale w późniejszym etapie juz trohę niższa. Ma to związek z utratą masy jaja. wilgotność ustala się w zależbności od typu urządzenia wylęgowego, ogólny przedział to 50-60%
  • TLEN I DWUTLENEK WĘGLA. W inkubatorze kolejnym czynnikiem wplywającym na jakość i ilość wylęgu jest stężenie tlenu i dwutlenku węgla. Wymiana gazowa odbywa się przez skorupkę. Początkowo w inkubatorze jest niewielka koncentracja dwutlenku węgla, zwiększa się wraz z wupływem dni inkubacji. Stęzenie dwutlenku węgla zależy głównie od wentylacji i ilości zarodków przebywających w komorze wylęgowej. W końcowym etapie inkubacji spada zawartość tlenu, a rośnie dwutlenek węgla, stymulując pisklęta do wyklucia.
  • OBRACANIE JAJ. Ma również ogromny wpływ na procento wyklutych jaj. Poriszeie jaja ma na celu zmianę niewłaściwego położenia zarodków w jaju, zapobiega zrostom tkanek i wadom rozwojowym. W urządzeniach lęgowych jaja powinny być obracane 3-5 razy podczas doby.

mom watching GIF walking chicken GIF mother chick GIF

.

Klucie i postępowanie z pisklętami po wylegu

Klucie odbywa się w komorach klujnikowych i trwa około 10-20 godzin. Pisklęta stymulują się wzajemnie poprzez wydwanie dźwięków, które słychać nawet przez zamkinięte jaja. Pierwszym etapem klucia jest przebicie dziobem skorupki, pisklę wykonuję dźwignię przy pomocy skrzydła, otwierając jajo i wydostaje się na zewnątrz. Natomiast po wykluciu schną w inkubatorze po czym należy je wyjąć, dokonać selekcji. Usuwane są pisklęta niedorozwinięte, kalakie lub słabe z widoczym niezamkniętym pęcherzem żółkowym na brzuchu. Następnym etapem jest szczepienie i przycinanie dziobu. Zalecane jest również sprawne żywienie małych kurczaków, uważaj przy wyborze mieszanek paszowych. W najbliższych czasie czekać Cię będzie proces integrayjny, jeżeli nie wiesz jak postępować pomże Ci nasz aktykuł na ten temat. Czytaj jeżeli tylko chcesz.

GOOD LUCK!!!

Który jest ten najlepszy? No który? Inkubatory!