Szukasz sposobu, jak zaskoczyć przy śniadaniu swoją rodzinę a może potrzebujesz przekonać swoją ukochaną połówkę, aby kury mogły wreszcie poruszać się na Twoim podwórku? A co z jajkami pięknie zabarwionymi, które są również zdrowe i smaczne?
Każda kura ma swoje specyficzne geny, które wpływają na kolor skorupy w składanym jajku. Jednak niezależnie od koloru jaja, każda rasa potrzebuje zbilansowanej diety, aby móc produkować jaja. Dieta nigdy nie wskaże koloru skorupy jajka, ale może wpływać na kolor żółtka wewnątrz jaj, ale nie na kolor skorupy, jak wciąż myślą niektórzy niedoświadczeni hodowcy. Więc kolor niektórych skorupek może zmienić się na oliwkowozielony, niebieski lub czekoladowo-brązowy? Kto lub co tak naprawdę stoi za tą transformacją?
Kolorowe? Dlaczego?
Kura wyprodukowanie jednego jaja zajmuje około 24 do 26 godzin. Utworzenie powłoki zajmuje 20 z łącznie 26 godzin, co jest dość długim czasem. A ponieważ skorupki jaj są głównie zbudowane z wapnia, na początku każdej formacji wszystkie są białe. W miarę jak skorupa stopniowo tworzy się wewnątrz kur, pigmenty zwane porfirynami są powoli wydzielane z komórek wewnątrz macicy kury, nadając skorupie ostateczny kolor. Pigmenty mogą być brązowe, niebieskie lub zielone. Jaja z białą skorupą są składane przez kury, które nie wytwarzają barwnika podczas formowania skorupy.
Co powoduje różne kolory skorupek? Mieszanka paszowa? Czy może coś innego?
Cała gama kolorów
Legendy mówią, że kolor składanych jaj jest znany hodowcy po kolorze płatków uszu kur. To nie jest tak dokładne dla wszystkich. Oczywiste jest, że kura znosząca zielone jaja nie ma zielonych uszu, ale ta z białymi uszami składa białe jaja. Jak więc naprawdę wygląda ta zasada?
- Brązowa. To tylko kury z czerwonymi płatkami uszu, tylko te znoszące brązowe jaja, ale są pewne wyjątki od tej reguły. Do takich ras należą głównie kury mieszańce, takie jak Isabrown, Lohman i Dominant.
- Biała. Kury, które mają śnieżnobiałe pióra, zwykle składają jaja z białą skorupą, a ich uszy będą świecić na biało. Wyjątkiem jest kura Vlaška, która jest brązowa lub kuropatwa, ale ucho jest białe, więc nawet złożone jaja będą miały białą skorupę. Wśród ulubionych ras, zwłaszcza w okresie Wielkanocy, jest biały Lohman lub znana na całym świecie rasa Leghorn.
Nieważna jest skorupka ale to co znajduje się w środku :)
- Czekoladowa. To nie jest klasyczne brązowe jajko, do którego przywykłeś u swoich kur. To naprawdę ciemnobrązowa skorupa, która przypomina kolor ciemnej czekolady. Te czekoladowe piękności to głównie potężny Maransky. Często używa się ich również w okresie Wielkanocy, ponieważ kolor skorupy przypomina jajko w skórce cebuli.
- Zielona. To połączenie niebieskich i brązowych pigmentów tworzy ten piękny oliwkowozielony kolor. Nie martw się, jeśli po otwarciu skorupy masz zielone jajko. Ten kolor dotyczy tylko skorupy, a nie jej zawartości. Kura znosząca zielone jaja to zwykle Araukana, czasem słusznie nazywana także kurą wielkanocną. Lęg wynosi około 200 jaj rocznie.
Jajko jako Jajko
Mówi się, że książki nigdy nie należy oceniać po okładce. To samo dotyczy jaj. Ile razy można usłyszeć, jak ludzie mówią, że wolą brązowe jajka, ponieważ smakują lepiej. Ale poza tym, że skorupki jaj mają różne kolory, ich zawartość jest zawsze taka sama. Różnice w smaku i kolorze żółtka wynikają głównie z tego, co kura otrzymuje od hodowcy do karmnika i jak jest pielęgnowana.
Podsumowując, być może jedyne, bez względu na to, jak kolorowe są twoje jaja, zawsze wymagają tej samej pielęgnacji, a kiedy składają jaja z białą skorupką, kolor złożonego jaja nie zmienia się podczas całego cyklu, zawsze pozostaje taki sam przez całą produkcję.