Produkty do hodowli drobiu - kurnik

Blog Opublikowano 20.04.2020

Co mieć, a czego nie mieć, jako właściwy właściciel małej hodowli? Podstawą jest z pewnością odpowiednia kurnik.

Kurczak

Kurnik jest tylko fundamentem. Bez tego drób byłby narażony na złą pogodę, nie miałby miejsca na odpoczynek, tolerancję i rozmnażanie. Najczęściej stosowanym materiałem jest z pewnością drewno. Należy to jednak odpowiednio potraktować przeciwko pleśniom, pasożytom, a także powinno być odporne na wszelkiego rodzaju płyny.

Jakie są zatem kryteria wyboru odpowiedniej kurnika dla twojej rasy?

  • Pomyśl o swoich wymaganiach dotyczących wielkości, ile kur szukasz.
  • Nie może stać na ziemi ani tuż nad nią. Powitałyby go tylko kuna i szczur.
  • Idealna szerokość wejścia dla kur wynosi 35 cm x 25 cm. Może również pasować do dwóch jednocześnie.
  • Podstawowa izolacja i dodatkowe ogrzewanie zimą.
  • Możliwość oświetlenia nie tylko podczas sztucznego przedłużania dnia.
  • Lepszy jasny kolor. Latem nie będzie się przegrzewać.
  • Szukaj łatwej konserwacji i czyszczenia odchodów.

Ważna jest również wentylacja i wystarczająca ilość powietrza do oddychania. Wynika to z tego, że gazy są uwalniane z odchodów, co może powodować oddychanie powietrza w kurniku.

Niektóre kurniki mają nawet ogrodzone ogrodzenie.