Co mieć, a czego nie mieć, jako właściwy właściciel małej hodowli? Podstawą jest z pewnością odpowiednia kurnik.
Kurczak
Kurnik jest tylko fundamentem. Bez tego drób byłby narażony na złą pogodę, nie miałby miejsca na odpoczynek, tolerancję i rozmnażanie. Najczęściej stosowanym materiałem jest z pewnością drewno. Należy to jednak odpowiednio potraktować przeciwko pleśniom, pasożytom, a także powinno być odporne na wszelkiego rodzaju płyny.
Jakie są zatem kryteria wyboru odpowiedniej kurnika dla twojej rasy?
- Pomyśl o swoich wymaganiach dotyczących wielkości, ile kur szukasz.
- Nie może stać na ziemi ani tuż nad nią. Powitałyby go tylko kuna i szczur.
- Idealna szerokość wejścia dla kur wynosi 35 cm x 25 cm. Może również pasować do dwóch jednocześnie.
- Podstawowa izolacja i dodatkowe ogrzewanie zimą.
- Możliwość oświetlenia nie tylko podczas sztucznego przedłużania dnia.
- Lepszy jasny kolor. Latem nie będzie się przegrzewać.
- Szukaj łatwej konserwacji i czyszczenia odchodów.
Ważna jest również wentylacja i wystarczająca ilość powietrza do oddychania. Wynika to z tego, że gazy są uwalniane z odchodów, co może powodować oddychanie powietrza w kurniku.
Niektóre kurniki mają nawet ogrodzone ogrodzenie.