Czy jesteś doświadczonym hodowcą i chciałbyś rozszerzyć hodowlę o własne dodatki do kurczaka? Zobacz jak.
Kurczaki z wylęgarni
Do prawidłowego wylęgu konieczne jest utrzymanie zalecanej temperatury , wilgotności , wentylacji i chłodzenia , a zwłaszcza obracania jaj . Czas wykluwania wynosi 21 dni.
Jakość jaj należy sprawdzić przed umieszczeniem jaj w wylęgarni . Upewnij się, że mają regularny kształt i wagę typową dla rasy. Jaja wylęgowe muszą być czyste i świeże. Nawet pęknięcia lub szorstkie skorupy mogą zakłócać sukces wylęgowy. Możesz sprawdzić, czy jajko jest nieszkodliwe, podświetlając go, aby wykryć wszelkie uszkodzenia.
Temperatura i wilgotność
Podgrzewaj wylęgarnię przez co najmniej 24 godziny, zanim zamierzasz umieścić jaja w wylęgarni. Temperatura musi wynosić od 37 do 39 ° C. W miarę upływu czasu wyklucia temperatura stopniowo wzrasta do 40 ° C.
Wilgotność należy utrzymywać na poziomie 40–60%. Czas wykluwania musi być dłuższy. Zwilż wylęgarnię, aby woda nie przepływała, a powstawały tylko kropelki. Możesz użyć opryskiwacza ręcznego.
W celu sprawdzenia zaleca się świecić jaja po pierwszym tygodniu wylęgu i odrzucić niezapłodnione jaja . Podczas kolejnej inspekcji jaja z martwymi zarazkami są odrzucane, mniej więcej osiemnastego dnia. Nie zapominaj, że jaja należy obrócić najpóźniej następnego dnia. Wystarczy dwa razy dziennie o 180 °. Od 17. dnia wyklucia nie odwracaj jajka i nie pozostawiaj go nieruchomym.
Dowiesz się, że wylęgłeś się pomyślnie 20 do 21 dni po włożeniu jaj wylęgowych . Pisklęta zaczynają się toczyć. Powinien wykluć się luzem, w ciągu dwóch godzin wszyscy muszą być na świecie i muszą być żywi.
Jeśli uważasz, że wylęganie jest trudne, i nadal chcesz poszerzyć swoją hodowlę , sprawdź naszą ofertę ras kurczaków .