Czy wiesz, dlaczego nie powinieneś myć jaj? Że żółtko ma wiele warstw? I że grubość skorupy może wpływać na ciebie jako hodowcę?
Shell
Chroni całe jajko. Chociaż ma mocną budowę, jest również oddychający . Ta właściwość umożliwia wymianę gazu, odparowanie wody, ciepło zarodka i minerały, zwłaszcza podczas wykluwania. Świeżo ułożone jajka mają powierzchnię pokrytą delikatną powłoką, która pokrywa pory i zapobiega szybkiemu psuciu się. Z tego powodu nie jest dobrze myć jajka . Więc z czego składa się samo jajko?
- Całkowita waga skorupy stanowi 10% masy jaja.
- Siła skorupy różni się w zależności od gatunku drobiu.
- Na grubość wpływa również sposób karmienia drobiu, sezon.
- Najsilniejsza skorupka jaja ma perły. Skorupa różni się także kolorem , może być biała lub ciemniejsza odcień brązu lub z różnymi plamami.
- Pod skorupą nie znajdziesz bieli.
- Najpierw znajdziesz dwie warstwy błon skorupowych, które oddzielają biel od muszli.
- Po bardziej zaokrąglonej stronie membrany tworzą pęcherzyk powietrza, który w momencie opadania ma średnicę 2 cm i stopniowo się zwiększa.
Bílek
Białe jajko stanowi największą część jajka, do 60%. Biały ma podwójny skład - gęsty i rzadki. Z biegiem czasu gęsta biel staje się rzadka w miarę starzenia się jaja. Proces ten towarzyszy mu również podczas wykluwania się . Pętle prowadzą z pętli żółtka, w których zwinięta jest gęsta biel.
Żółtko
W żółtku najważniejsza jest część jaja w obszarze reprodukcyjnym. Zawiera kiełek . Żółtko składa się z dwóch warstw. Jasny , który jest w środku żółtka i ciemny. Ciemne żółtko przyjmuje funkcję odżywiania i lekką funkcję formy w procesie rozwoju zarodka. Żółtko jest jaśniejsze niż białe, co stanowi około 30% całkowitej masy jaj .
Jajka należy przechowywać z opuszczoną końcówką, w przeciwnym razie żółtko może przylgnąć do skorupy. W tej sytuacji jajo nie nadaje się do wylęgu. Kolor żółtka zależy od składu paszy otrzymywanej przez drób. Żółtko jest najtłuszczszą częścią jajka.