Przyjrzyj się najpopularniejszej metodzie hodowli kur niosek w Czechach.
Wiele osób uważa, że metoda hodowli klatkowej odstrasza sposób, w jaki przemysł i spożycie przez ludzi mogą traktować zwierzęta, aby uzyskać potrzebny im produkt przy minimalnych kosztach . W tym przypadku jajka . Inni uważają te warunki za odpowiednie.
Od 2012 r. Hodowla w klasycznych klatkach jest zakazana we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. Klatki te zapewniały kurom mniej miejsca niż papier A4. Dyrektywa nakazała wszystkim gospodarstwom przejście z klatek bateryjnych na klatki wzbogacone , które zapewniają kurom lepszą alternatywę dla życia. Jednak nie są dla nich wygrane. Do czasu wejścia w życie dyrektywy mógł pan zauważyć nagły wzrost cen jaj .
Wzbogacone klatki
Co sprawia, że te klatki są lepsze niż zwykłe klatki:
• więcej miejsca
• zawierają gniazda do układania
• mieć systemy karmienia i karmienia
• zawierają okonie
• kosz na śmieci
• możliwość szlifowania pazurów
Duże gospodarstwa starają się jednak oszczędzać pieniądze, dlatego w dużej mierze zaniedbują warunki dyrektywy, aby konsumenci mogli kupić najtańsze jaja. Pomimo faktu, że w przypadku stwierdzenia zaniedbania w kontroli przez Państwową Administrację Weterynaryjną , firmy ryzykują kilka milionów grzywien.
Po co banować klatki
W Czechach w gospodarstwach klatkowych jest około 3,7 miliona kur niosek . Obrońcy, którzy walczą o lepsze życie zwierząt w dużych gospodarstwach, nadal są niezadowoleni i domagają się całkowitego zamknięcia hodowli klatkowej. Na przykład Niemcy i Szwajcaria podjęły ten krok dobrowolnie.
Życie w klatce jest wyjątkowo frustrujące dla kur. Kury cierpią z nudów, nie mają naturalnego ruchu, nie mogą rozciągać skrzydeł. W ogólnej rozpaczy zdejmują sobie nawzajem pióra lub pocierają je o klatkę. Zwłaszcza jeśli hodowcy umieszczają w klatkach więcej kur niż pomieszczenie jest przeznaczone. Na pierwszy rzut oka kura jest niezdrowa przy braku witalności.
Jajka w klatkach
Jeśli masz w cudzysłowie zaszczyt skosztowania jaja w klatce, a przede wszystkim porównanie go z jajami domowymi lub jajami z innych rodzajów hodowli , to wiesz, że wynik jest nieporównywalny. Jajka są matowe, bez smaku lub nawet z dziwnym posmakiem. Gotowane żółtko lub jajecznica mają białawy kolor, aż jajka w pełnym żółtym kolorze dalekie są od zdrowych kur.
Wynika to nie tylko ze sposobu hodowli , ale również z diety, którą otrzymują kury. W swoim życiu widzi tylko mieszanki paszowe najtańszej postaci. Nie mają okazji wybrać zielonego ani żuka. Zróżnicowane i wysokiej jakości jedzenie nadaje jajom doskonały smak.
Jeśli chcesz poznać smak prawdziwych jajek, nie bój się rozpocząć hodowli kur . Możesz również rozpocząć swoją trzodę dzięki naszym kurom, które możesz kupić na tej stronie .