Jajko brązowe, białe czy nakrapiane?

Blog Opublikowano 20.04.2020

Kolor skorupy powstaje w ostatnim etapie tuż przed złożeniem jaja i jest spowodowany przez pigment.

Każde jajko różni się nie tylko rozmiarem, ale przede wszystkim kolorem skorupy. Wybiera od jasnego białego do ciemnobrązowego, w tym wszystkie odcienie beżu, brązu, czerwonawy, z lub bez ciemniejszych kropek. Są jednak również kury składające jaja zielonkawe, niebieskawe lub różowawe , takie jak Araukanie.

Uszy jako wskaźnik

U popularnych ras kolor skorupy odpowiada kolorowi uszu. Kury z białymi uszami składają jaja z białą skorupą, kury z czerwonymi uszami składają jaja brązowe. Skorupa nabiera koloru w jajowodzie i zwykle nie jest stabilna i może się zmieniać podczas cyklu nieśności. Na początku nieśności kura złoży dużo ciemnych jaj, pod koniec jej skorupa będzie jasnobrązowa. Pigment słabnie z wiekiem kury , więc zmienia się kolor.

  • Brązowy Brązowe jajo nie jest lepszej jakości niż białe, jak wierzy wielu, ale mają mocniejszą skorupę. Ludzie wolą ciemniejszą skorupę, ponieważ zakładają, że żółtko będzie ciemniejsze. Ale to jeden wielki błąd. Kolor jajka zależy od cech rasy i nie wpływa na jego jakość.
  • Biały Białe jajka często nie są do końca łatwe. Wynika to z faktu, że rasy ciemne są bardziej odporne i złożą więcej jaj w ciągu swojego życia, dlatego hodowcy bardziej je lubią. Jest tolerowany przez kury o bardzo jasnych płatach i bez gruczołów pigmentowych. Chociaż są bardzo piękne i stworzone do dekoracji wielkanocnych, są również niestety bardzo delikatne i trudne do rozdmuchu.
  • Cętkowany Nie oczekuj, że każda nakrapiana kura złoży jajo nakrapiane, mogą to być jajka białe. Na przykład można uzyskać jaja nakrapiane od kur Velsumek. Ich jajka są nakrapiane ciemnobrązową skorupą.

Biała czy brązowa skorupa? Zawartość jest zawsze taka sama, a jej jakość nie ma nic wspólnego z kolorem powłoki.

Świeżość ponad wszystko

Jaja uważa się za świeże przez pierwsze dziewięć dni po zniesieniu. Jeśli kupisz jajka, na opakowaniu nie znajdziesz daty zniesienia. Musisz to obliczyć sam: odejmij 28 dni od daty ważności, a masz datę zniesienia. Od dziesiątego dnia używaj jaj do gotowania i pieczenia.

Możesz także zrobić prosty test. Stuknij jajko w pobliżu ucha - rozpryskiwanie wskazuje na oddzielenie żółtek, co oznacza, że jajko nie jest świeże. Możesz także poznać świeżość, zanurzając jajka w wodzie, a te, które spadną na dno, będą świeże, ponieważ stare pływają.

Które jajko będzie najlepsze na talerzu? Wszyscy Nie spożywasz powłoki . Pamiętaj raz na zawsze: ważne jest, co jest w środku, i nie ma to żadnego związku z kolorem skorupy.